Van’ın Çatak ilçesine 10 kilometre uzaklıkta olan Karşıyaka (Sarûhan) Mahallesi'nde yaklaşık 6 yıldır su sorunu yaşanıyor. 2014 yılında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) bünyesinde olan belediyenin su sorununa yönelik mahallede çalışmaları olsa da atanan kayyımdan kaynaklı çalışmalar yarıda kaldı. Bu dönem AKP’nin kazandığı belediyenin ise konuya dair bir çalışması yok. Mahallede akmayan suyun yükü de kadınların omzuna yüklendi. Kadınlar köye 5 kilometre uzaklıkta bulunan su deposundan suları eve kadar omuzlarında taşıyor. Düzenli akmayan su faturalarını ödeyen kadınlar çözüm bekliyor. 

Günde 10 dakika akan suya 80 TL su faturası ödüyor

Mahallede 45 yıldır yaşayan Adile Balkan, yol ve su sıkıntısı yaşadıklarını belirtti. Günde sadece 10 dakika suyun aktığını söyleyen Adile, “Ne çamaşır makinesi çalışıyor ne bir şey. Leğenlere su koyarak bu hasta halimle elbiseleri elde yıkıyorum. Hiçbir çalışma bu köyde yürütülmüyor” dedi. Adile, su sorunlarının giderilmesi için, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (VASKİ) başvurduklarını, ancak kendilerine “tamam gelip yapacağız” dediklerini ve hiçbir şekilde gelip su sorunlarını gidermedikleri aktardı. Suların gelmemesine rağmen aylık 80-70 TL su faturası ödediğini de ifade eden Adile, her gününün zahmetli geçtiğini sözlerine ekledi. 

‘Belediye köyle ilgilenmiyor’

Her ay düzenli bir şekilde faturaların geldiğini ancak suların akmadığını söyleyen Vahide Balkan’ın da bu ay gelen su faturası 105 TL. Belediyenin köyle ilgilenmediğini ifade eden Vahide, “Evin 5 kilometre uzağından su taşıyarak eve getiriyoruz. Bir düzen yok ama fatura düzenine söyleyecek laf yok. Dağdan gelen suyu hayvanlar da tüketiyor ve burada da biz içiyoruz. Her işimizi görüyoruz. Uzun zamandır elbiselerimizi makinada yıkatamadık. Çocukların banyosunu dahi yapamıyorum. Bir an önce su sorununun giderilmesi gerekiyor” talebinde bulundu.  

‘Akmayan su faturalarını ödüyoruz’

Mahalle sakinlerinden Asya Çakı da (52) geçimlerini fasulye, hayvancılık ve tarımla yaptıklarını hatırlatarak, su sorunundan kaynaklı bahçelerini sulayamadıklarını söyledi. Asya, “Köyde yaşamımızı olumsuz etkileyen sorunlardan biri sadece suların akmaması. Yol sorunu da yaşıyoruz. Çünkü yaz kış bu mahallede yaşam sürdürüyoruz. Bu gün bile fatura geldi ve 45 TL. Akmayan sulara fatura parası ödüyoruz. Eskiden yünlerimizi yıkardık istediğimiz gibi. Ama şu an bunları dahi yapamıyoruz. Bir an önce su sorunun çözülmesini istiyorum” dedi.

Jinnews Haber Ajansı