İran-Van sınırında failin asker olduğu ölüm, yaralanma ve işkencelere her gün yenisi ekleniyor. En son dün işkenceden kaynaklı sınır ticareti yapan bir kolberin yaşamını yitirdiği ve birisin de yaralandığı öğrenildi. İddialara göre, İranlı kolberler Hesen Keçelano (35) ve Behnam Semedi, dün sabah saatlerinde Çaldıran ilçesinin sınıra yakın Beydoğan (Şexsicih) mahallesi kırsalında Türkiye askerleri tarafından yakalandı ve işkence edidiği ileri sürüldü.

İşkenceden kaynaklı Semedi'nin yüzü kan içerisinde kalırken, vücudunun bir çok yerinde ise derin yaralar oluştu. 3 çocuk babası olan diğer kolber Hesen Keçelano ise gördüğü işkenceden kaynaklı yaşamını yitirdi. Semedi, daha sonra yaşamını yitiren Keçelano'nun cenazesiyle birlikte sınır hattına bırakıldı. 

KÖYLÜLERİN ANLATIMLARI

Kolberlerin yakınları da bu iddiaları doğruladı. Yaşananlara ilişkin görüştüğümüz kolberlerin yakınlarından birisi, şunları aktardı: "Semedi köye geldikten sonra İranlı askerlerle cenazenin bulunduğu yere gittik. İran askerleri, cenazeye işkence yapıldığını söyledi. Bunun üzerine sınıra Türk askerlerini çağırdı. İran askerleri, Türk askerlerine ‘Bu cenazeyi yapılan işkencelerden dolayı alamayız, hukuki şekilde sınır kapısından geçirin' dedi. Bunun üzerine cenaze Türk askerlerince alınarak götürüldü."

Olayın yaşandığı Beydoğan köyünden bir yurttaş da Sedat Nezih Özok Karakolu'ndan görevli askerlerin 2 kolberi götürdüğüne şahitlik ettiğini söyledi. (Van/MA)