Van’da son yıllarda artan mülteci ölümleri ve sınır hatlarında öldürülen yurttaşların durumuna dikkat çekmek amacıyla kente gelen Mülteci Dayanışma Ağı ve bileşenleri, iki ay ara ile Çaldıran ilçesine bağlı Yukarı Çilli (Çîlliya Jor) Mahallesi’nde İran ve Türkiye askerleri tarafından öldürülen İbrahim Baykara ve Şefik Bağa’nın ailelerini ziyaret etti.

RAPOR KAMUOYU İLE PAYLAŞILACAK

Heyet adına açıklama yapan Çukurova GÖÇ-DER yöneticisi Mesut Aslan, bölgede son zamanlarda artan göçmen ölümlerine ve sınır hattında yaşamını yitiren yurttaşların durumuna dikkat çekerek incelemelerde bulunacaklarını belirtti. Van’da 3 gün boyunca temaslarına devam edeceklerini ifade eden Aslan, hazırladıkları raporu yapılacak bir basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

‘SINIR HATTINDA 8 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ’

Heyet içerisinde yer alan İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet ise yaşamını yitiren Bağa ve Baykara’nın ailelerinin geçimini sağlamak için bu bölgedeki birçok insan gibi sınır ticareti yaptığını ifade etti. Yaşanan sınır ölümlerinin son bulması için kamuoyu oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Melet, “Bu yıl sınır hattında askerlerin ateşi sonucu 8 kişi yaşamını yitirirken, 3 kişi ise yaralandı. Dernek olarak, yaşanan her olaya ilişkin raporlar tutarak kamuoyu ile paylaşıyoruz ancak bu konuda ciddi bir sessizlik hakim. Şefik Bağa’nın öldürülmesi olayında da İran askerlerinin, Türkiye sınırları içerisine girip Bağa’yı katletmiştir. İran askerleri uluslararası hukuka göre suç işlemiştir. Biz de bugün İnsan Hakları ve Demokrasi mücadelesi yürüten kurumlar olarak, sadece Kürdistan’daki sınırlara değil aynı zamanda Türkiye’nin diğer sınırlarına da dikkat çekmek istiyoruz” diye konuştu.