DAİŞ'in Mahmur Kampı’na yönelik saldırısı sırasında yaşamını yitiren gazeteci Deniz Fırat, Van’ın Çaldıran'ın ilçesine bağlı Xeçxatûn Mahallesi'ndeki mezarı başında anıldı. Anmaya, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Fırat’ın gazeteci arkadaşları ve ailesi katıldı. 

KARANLIĞA KARŞI AYDINLIK OLDU

Anmada konuşan MKGP Üyesi Safiye Alağaş, Özgür Basın çalışanlarının Deniz'in kalemini asla düşürmeyeceğini belirtti. Deniz Fırat’ın Özgür Basın geleneğini en iyi şekilde koruduğunu ifade eden Alağaş, “Deniz karanlık güçler tarafından katledildi. Ama o karanlığa karşı Özgür Basın ve Kürt kadını için aydınlık bir yol açtı. Biz mezarı başında ona tekrar söz veriyoruz. Onun mücadelesinin yürütücüleri olacağız” dedi.

HEP EN ÖNDEYDİ 

DFG Eşbaşkanı Serdar Altan da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bugün Deniz Fırat’ı anmak için buradayız. Aynı zamanda 9 Ağustos 1992’de katledilen Özgür Gündem Gazetesi Ceylanpınar Muhabiri Hüseyin Deniz ile 8 Ağustos 1993’te katledilen Özgür Gündem Bitlis Muhabiri Ferhat Tepe’nin katledilişinin yıldönümü. Deniz Fırat, Mahmur Kampı’na dönük IŞİD saldırısında kamerasıyla en ön cephedeydi. Bir an olsun direnişinden vazgeçmedi. Saldırı yoğunlaştığında ona geri çekilmesini salık verenlere; ‘Ben kameramla savaşırım, siz gidin’ diye yanıt vererek, orada yaşananları dünya kamuoyuna duyurmaya devam etti. Nihayetinde vuruldu ve şehit düştü.”

Deniz Fırat, Ferhat Tepe ve Hüseyin Deniz’in Özgür Basın’ın yılmaz savunucuları olduğunu vurgulayan Altan, “Bizler onların takipçisi ve mücadelelerinin sürdürücüsüyüz. Verdikleri mücadeleyi ve direnişleri unutmadık, unutmayacağız” dedi.

KALEMİ YERDE KALMADI

Deniz Fırat'ın abisi Seyat Yıldıztan ise, “Deniz'in arkadaşları, onun kalemini yerde bırakmadı ve bırakmayacak. Biz ailesi olarak onun mücadelesinin yürütücüleri olacağız. Kürt halkının başı sağ olsun” dedi. 

Anma mezara karanfil bırakılması ve dualarla sona erdi.