İran sınırının sıfır noktasında bulunan Van'ın sınır köylerinde yaşayan köylüler, iki devletin askerleri tarafından açılan ateş sonucu öldürülüyorlar. Sadece 2020 yılı içerisinde Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı ve sınıra 5 kilometre uzaklıktaki Yukarı Çili köyünde 2 sivil öldürüldü, 1 çocuk yaralandı.

VALİLİK: İRAN TARAFINAN ATEŞ AÇILDI

Sınır ticareti yapan 5 çocuk babası İbrahim Baykara 4 Ağustos günü sınırı geçtiği sırada açılan ateş sonucu öldürüldü. Baykara’nın ölümünden bir gün sonra açıklama yapan Van Valiliği, İbrahim Baykara’nın İran tarafından açılan ateş sonucu öldürüldüğü değerlendirmesinde bulundu. Baykara’nın 5.45 mm kalaşnikof marka tüfekle hudut hattında vurulduğunu belirten valilik, hudut birliklerinde kalaşnikof marka tüfek kullanılmadığını söyledi ve olaya ilişkin soruşturmanın Çaldıran Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü belirtildi.

OLAY YERİ İNCELEMESİNİ AVUKATLAR VE KÖYLÜLER YAPTI

Sınır ticareti ile geçimini sağlayan 5 çocuk babası İbrahim Baykara, savcılığın hazırladığı iddianame içeriğine göre 4 Ağustos’u 5 Ağustos’a bağlayan gece saat saat 00:00’da ilk olarak P. Uzman Onbaşı Recep İ. komutasındaki 3 kişilik devriye ekibi tarafından görüldü. Ardından saat 01:30’da ölü olarak bulundu.  Olayın ardından bölgeye giden avukatlar ve köylüler olay yerinde buldukları çok sayıda boş kovanı soruşturmayı yürüten savcılığa teslim etti.

MERMİ ÇEKİRDEĞİ ASKERLERİN SİLAHINA AİT ÇIKTI

Van Valiliği, Baykara’nın 5.45 mm çapında kalaşnikof marka silahla vurulduğunu iddia etmişti. Ancak otopsi sırasında Baykara’nın vücudundan, Valiliğin iddia ettiği gibi 5.45 mm çapında kalaşnikof marka tüfeğe ait mermi değil, şüpheli askerlerin de kullandığı silahlardan atılabilen 5.56X45 mm çapında mermi çekirdeği çıktı. Bu mermi çekirdeği olay yerinde bulunan kovanlarla uyumluydu. Ancak Baykara’nın vücudundan çıkan mermi çekirdeğini deforme olması nedeniyle, hangi silahtan atıldığı tespit edilemedi. 

ŞÜPHELİ ASKERLERDEN 'HAVAYA ATEŞ AÇTIK' SAVUNMASI

Şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan Recep İ., o gece 4 kişilik bir grubun atlarla sınırı geçmeye çalıştıkları sırada ateş açtıklarını kabul etti ancak direkt hedef yerine “Havaya ikaz” ateşi açtıklarını iddia etti. Ateş açmalarına rağmen grubun durmadığını iddia eden Recep İ., “Ardından telsizden gelen anons ile saat 01:30 sıralarında İbrahim Baykara’nın öldüğünü öğrendik. Sonra hastaneye götürüldü” dedi.

ASKER KÖYLÜLERİ SUÇLADI

Şüpheli Piyade Uzman Onbaşı Ahmet Can A. ise savcılıkta verdiği ifadesinde suçlamayı kabul etmedi. Sınır hattında görev yaptığı süre zarfında, göçmenlerin sınırdan geçmeye çalıştığı esnada defalarca havaya ateş açtıklarını iddia eden Ahmet Can A., “Havaya ateş açtığımız çok olmuştur. Pusu faaliyeti yaptığımız sınır hattına gelen çobanlar ve köylüler, bu boş kovanları toplayarak bize karşı kullanmış olabilirler”  iddiası ile köylüleri suçladı.

OLAYDA 3 AYRI SİLAH KULLANILDI

İddianamede, alay yerinde bulunan boş kovanlar ile ilgili şu tespitte bulunuldu: “Olay yerinde 19 adet 5.56 X 45mm çapında ateşlenmiş boş kovan bulundu. Bulunan kovanların 15+2+2 olmak üzere, 3 ayrı silahtan atıldığı tespit edildi. 15’li grupta bulunan mermiler şüpheli Ahmet Can A.’nın silahından, 2’li grupta bulunan mermiler ise diğer şüpheli Recep İ.’nin silahından atıldığı tespit edildi.”

ASKERLER KÖYLÜLERİ ENGELLEMİŞ

O gece olay giden yakınlarının yolun panzerler tarafından kesildiğini gördüğünü anlatan Baykara ailesinin  Avukatı Burcu Şeber,  yaşananları şu sözlerle aktardı: “Askerler, İbrahim Baykara'nın hastaneye götürüldüğünü söyleyerek aileyi olay yerinden uzaklaştırmışlar. Aile bu duruma inanmamış ve panzerlerin yolu kapattığı yerin aksine toprak alandan olay yerine girmeyi başarmışlar. Olay yerinde İbrahim Baykara'nın yaralı olduğunu, hatta yaşadığına dair bir 'of' sesi duyduklarını dahi duymuşlar. Bunun üzerine Baykara'yı araca alarak hastaneye götürmüşler ama ne yazık ki kurtaramamışlar."

İKİ ASKER 'KASTEN ADAM ÖLDÜRME' SUÇUNDAN YARGILANACAK

İddianamede, olay yerinde bulunan boş kovanlar, İbrahim Baykara’nın vücudundan çıkan mermi çekirdeği,  tanık, müşteki ve şüphelilerin ifadeleri yer aldı. 2 uzman çavuşun “Kasten adam öldürme” suçlamasıyla yargılanacağı davanın ilk duruşması 20 Mayıs’ta Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

SİVİL ÖLÜMLER MECLİS GÜNDEMİNE DE TAŞINDI

Sınır köylerinde artan sivil ölümlerinin artması üzerine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van sınırı boyunca askeri personellerin karıştığı ölümlü olayları meclis gündemine taşıdı. Sarısaç verdiği önergede “cezasızlık” politikasından vazgeçilmesini istedi ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya 4 soru yöneltti:

- Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Yukarı Çilli Mahallesi’nde 15 yaşındaki Azat Bağa’nın 16 Temmuz 2020 tarihinde askerler tarafından açılan ateşle ağır yaralandığına dair haber hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

- Söz konusu olay hakkında herhangi inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa, başlatılması düşünülmekte midir? Başlatılmışsa, önerge tarihi itibariyle güncel akıbeti nedir?

- Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol Mahallesi’nde 14 Haziran 2020 tarihinde askerler tarafından açılan ateş sonucu Emrah Görür’ün (20) yaşamını yitirdiği ve Saim Yıldız’ın yaralandığı olay hakkında hangi adımlar atılmıştır?

- Askerlerin açtığı ateş sonucu sivil yurttaşların yaşamını yitirdiği veya yaralandığı olaylar hakkında nasıl bir hukuki süreç işletilmektedir?

Meclise sunulan bu önergeye İçişleri Bakanlığı tarafından henüz bir cevap verilmedi.

Hazırlanan iddianame, verilen ifadeler ve otopsi raporundan elde edilen deliller sonrası savcılığın kasten adam öldürme iddiasıyla cezalandırılmalarını istediği 2 Uzman Onbaşı’nın ilk duruşması, 20/05/2021 günü Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (Artı Gerçek)