DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 15 Nisan tarihinde Van-İran sınırı arasında 43 yaşındaki Hesen Keçelano ve 17 yaşındaki Behnam Semedi adlı iki kolberin, işkenceye maruz kaldıkları yönündeki iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Yeneroğlu, “Hesen Keçelano’nun öldüğü, Behnam Semedi’nin ise ağır yaralı olarak durumunun ciddiyetini koruduğu ve tedavisine İran’da devam edildiği bilgisi basına yansımıştır. Behnam Semedi’nin yakınlarından; Hesen Keçelano’nun cenazesini almak üzere sınıra gittikleri, İran askerlerinin, cesette işkence izleri olması nedeniyle cesedin sınırdan geçmesine izin vermedikleri bilgisi edinilmiştir. Bu sebeple Hesen Keçelano’nun cenazesi Van 100’üncü Yıl Adli Tıp Merkezi’ne nakledilmiştir ve halen burada bekletilmektedir. Ailenin cenaze teslim talepleri ise resmi olarak cevaplanmamaktadır. Konuyla ilgili olarak Çaldıran Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2021/440 sayılı soruşturma başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Yeneroğlu, şu soruları yöneltti:

“* Olay hakkında idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa hangi nedenle idari soruşturmaya gerek görülmemiştir?

* İşkence yapıldığı iddia edilen karakola ait kamera görüntüleri incelenmiş midir?

* Olayın gerçekleştiği tarihte, görev yapan askerlerin ve diğer kolluk görevlilerinin beyanlarına başvurulmuş mudur? Bu kişiler hakkında tedbiren geçici görevden uzaklaştırma kararı alınmış mıdır? Eğer görevden uzaklaştırma kararı alınmamışsa bu kişilerin görevine devam ettiği sırada olaya dair deliller eksiksiz bir şekilde toplanabilmekte midir?

* Askerlerin yakalama olayına tanık olan köylülerin beyanları alınmış mıdır?

* Ailenin cenazeyi teslim alma talebine neden cevap verilmemiştir?

* Son 5 yıl içerisinde sınır devriyeleri sırasında cansız bedeni bulunan kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerden kaçı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır?”

İLGİLİ HABERLER