Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Yukarı Çilli (Çilla Jor) Mahallesi’nde koyun otlatırken askerlerin ateş açması sonucu ağır yaralanan 15 yaşındaki Azat Bağa ile ilgili tepkiler devam ederken, benzer bir haber de Çaldıran ilçesine bağlı Beydoğan (Şêx Sıcıx) Mahallesi’nden geldi.Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, İran sınırında bulunan mahalleye baskın düzenleyen sivil giyimli silahlı kişiler, sınır bölgesinden gelen yurttaşlara ateş açtı. Ateş üzerine bir at ölürken, gençler kaçarak canlarını kurtardı. Bunun üzerine mahalleliler olaya müdahale etmek istedi. Kullandıkları Amarok marka araçtan inen sivil giyimli kişilerle mahalleliler arasında tartışma yaşandı. 

MÜDAHALE ANI

Mezopotamya Ajansı'nın ulaştığı görüntülerde, sivil giyimli olan bir kişi araçtan inerek mahallelileri tehdit ediyor. Mahalleli bir kadının yolu kapatarak bu kişilere tepki vermesi sonrası silahlı kişi, "Dur ihtarı yapıp havaya ateş açıyorum" demesi dikkat çekerken, kadın ise "Çoluk çocuk var hepsi korktu" cevabı veriyor. Görüntünün devamında ise silahlı kişi, "Bağırma, devletin görevlisine bağıramazsın. Alın bunu alın" diyerek amarok aracı çağırıyor. Bunun üzerine kadın, "Kimseyi alamazsınız" diyerek engel olurken kendisini devlet görevlisi olarak tanıtan kişi, kadın ve yanında bulunan bir kişiye müdahale ederek görüntü almasını engelliyor. 

GENÇ CANINI ZOR KURTARIYOR

Başka bir görüntüde de araçlarından inen sivil giyimli kişiler, sınır bölgesinden mahalleye doğru gelen atlı bir kişiye müdahale ediyor. Bu esnada at sırtındaki genç inerek kaçmaya çalışıyor. Son görüntülerde ise ateş açılan atın, karın ve ayak bölgesine onlarca kurşun alıyor. Son üç gün içerisinde benzer olaylarla üç atın öldüğü bilgisi verildi. 

'GENÇLERE ATEŞ AÇTILAR'

Güvenlik nedeniyle isminin gizli tutulmasını isteyen bir mahalleli, yaşananlarla ilgili Ajans'a şu bilgileri verdi: "Biz evimizin önünde çalışıyorduk. Amarok marka bir araç evin önüne geldi. İki kişi araçtan indi. 'Bize ihbar geldi. Sınırdan gelen kaçakçılar bu köye gelmişler' dediler. Mahalleliler de "Köyümüzde kaçakçı yok istediğiniz evde arama yapabilirsiniz" dediler. Ardından bu kişiler mahalleden ayrılıp hemen üst bölgede at sırtında köye doğru gelen bir gence ateş açtılar. Biz mahalleliler bağırarak ateş etmemelerini istedik. 15 gün kişi biz ateş etmeyin diye bağırdık ama dinlemediler. Dışarıda küçük çocuklar vardı ve çok korktular. Biz olaya müdahale ettikten sonra, 'Biz havaya ateş açıyoruz' dediler. Biz buna itiraz edince bizi tehdit ettiler. Yine iki gün önce bir genç koyunlarına ilaç vermek için dağa gitti döndüğünde atına ateş ettiler ve öldürdüler. Sonra çocuğu kovaladılar ama yakalayamadılar."

SİVİL GİYİMLİ BU KİŞİLER KİM?

Görgü tanığı anlatımlarına şöyle devam etti: "Biz bu kişilerin asker mi, polis mi ya da başka gruplar mı olduğunu bilmiyoruz. Hepsi de sivil ve kim olduğunu bilmiyoruz. Onlara kim olduklarını bile soramıyoruz. Bu kişiler her gün araçlarıyla ve yüksek bir hızla köyümüzün içerine giriyorlar. Çocuklarımız, hayvanlarımız bir tarafa kaçışıyor. Önceki gün bir tavuk aracın altında kalarak öldü. Biz artık evimizden çıkamıyoruz. Bu kişilerin kim olduğunu ve neden bunu bize yaptıklarını öğrenmek istiyoruz. Bu nedenle suç duyurusunda bulunacağız. Valilik ve kaymakamlığa çağrı yapıyoruz; bu kişiler kimdir, ne iş yapıyor, kimin adına bunu yapıyorlar?  Bize bu zulmü neden yapıyorlar? Yarın burada bir kişi öldürülse ne olacak?"(Van/MA)