Van'ın Çaldıran'dıran ilçesinde donarak yaşamını yitiren 13 mülteciden 2'sinin Rojava'nın Kobanê kentinden Sheikh Abdülrahman Abdo ve Hendreen İbish’in çifti olduğu öğrenildi. 

İran sınırından kaçak yolla Türkiye’ye geçtikten sonra donarak yaşamını yitiren 13 mülteci ile ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Sarıçimen Mahallesi mevkisinde donarak yaşamını yitiren kişilerin 10’unun Afganistan uyruklu 3’ünde Kobanêli olduğu belirtilmişti. Yaşamını yitiren 3 Kobanêliden ikisinin Sheıkh Abdülrahman Abdo ve Hendreen İbish çifti olduğu belirlendi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'ne başvuran çiftin ailesi, çocuklarının fotoğraflarını iletti. Aile Jandarma ekiplerinin bir an önce bölgeye giderek donan cenazeleri bularak getirmesini istedi. 

Valilikten açıklama: Tipiden dolayı bölgeye ulaşılamadı

Van Valiliği, konuya ilişkin açıklama yaptı. Yoğun kar yağışı ve tipiden kaynaklı bölgeye ulaşım sağlanamadığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Akşam saatlerinde Çaldıran İlçe Jandarma Komutanlığına yurda yasa dışı yollardan giren 13 düzensiz göçmenin donarak yaşamını yitirdiği ihbarı yapılmıştır. İhbar üzerine adli, askeri makamlar ve AFAD'a konu ile ilgili olarak bilgi verilmiştir. Bölgede yoğun kar yağışı ve tipiden dolayı ulaşım sağlanamamaktadır. Hava şartlarının normale dönmesi ile birlikte konu araştırılacaktır. Ayrıca İranlı yetkililere konu iletilip bilgi almaya çalışılmaktadır."