Sedat Peker kimdir?

26 Haziran 1971 tarihinde dünyaya gelen Sedat Peker, eski mafya oluşumları arasında biliniyor. Türkçü siyasi görüşüyle tanınan ve önceleri sık sık kamera karşısına geçen Peker, gündemle alakalı yaptığı konuşmalar ve kullandığı sert ve tehditkâr dille çok konuşulan isimler arasında yer alıyordu.

Aslen Rizeli bir aileden gelen ancak Sakarya doğumlu olup uzun süre Almanya'da yaşayan Peker, siyasi görüşünün Turancılık (Türk devletlerinin birleşerek tek bir devlet olması ideali) olduğunu dile getirmektedir.

Sedat Peker hayatı kısaca nasıldır?

90'lı yıllarda Türkiye'de ortaya çıkan mafya oluşumlarının içerisinde yer alması nedeniyle yargılandı. 1997 ve 1998 yıllarında çete kurmak suçlaması ile yargılandığı davalarda mahkeme görevsizlik kararı verdi.

1990 yılında T. Bülent Kılıç ile kurduğu bir oto firmasının servisinin dolandırılmasından ve ortağından ayrıldıktan sonra yasa dışı örgüt kurarak birçok suça karışmıştır. 1997'de Rize'de kaçakçı Abdullah Topçu'yu öldürmek suçundan savcı karşısına çıkan ve serbest bırakılan Peker'in iki adamı, aynı davadan müebbet hapse mahkûm olmuştur.

12 Mart 2005 tarihinde İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan Kelebek Operasyonu ile tutuklanmış ve İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava 31 Ocak 2007 tarihinde karara bağlanarak 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmıştır. Peker ayrıca örgüt kurmak, tehdit, iş yeri kurşunlama, yaralama, hürriyeti tahdit, yağma ve sahte kimlik kullanma iddiasıyla İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı.

Özgürlükçü Hukukçular Derneği tarafından kendisine Barış İçin Akademisyenler Bildirisi hakkında tehditlerde bulunduğu gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Sedat Peker, 20 Ocak 2021'de Kuzey Makedonya'nın Üsküp kentinde tutuklandı ve Kosova üzerinden Türkiye'ye sınır dışı edildi.

Sedat Peker neden tutuklandı?

Sedat Peker hakkında organize suç örgütü kurmak suçlamasıyla soruşturma açılmış ve bu nedenle göz altına alınmıştı. Peker, göz altına alınmasının ardından kısa bir süre sonra operasyonun arkasında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın ve Pelikancıların olduğunu iddia etti.

Sedat Peker 6 Mayıs 2021 tarihinde Mehmet Ağar ve Pelikancılara ilişkin 20 dakikalık yeni bir video görüntüsü paylaştı. Bu video görüntüde Mehmet Ağar'ın oğlu Tolga Ağar'ı Kırgız ya da Kazak uyruklu bir kıza tecavüz etmekle suçladı. Jandarmaya şikayette bulunmaya giden kızın ertesi gün ölü bulunduğunu iddia etti.

Peker, Mehmet Ağar'ı derin devletin başı olmakla suçluyor. Yayınladığı üçüncü videoda Peker, Yeldana Kaharman'ın Mehmet Ağar'ın oğlu şimdiki Ak Parti milletvekili Tolga Ağar tarafından verilen emirle öldürüldüğünü iddia ediyor.