Ekber Onuk ünlü bir Türk uçak mühendisidir. Onuk, Anadol isimli otomobilin üretimini gerçekleştiren mühendislerden biriydi. Daha sonra yat ve hücum botları tasarlayan ekiplerle çalıştı. En son havacılık sektörüne girerek uçakların tasarımıyla ilgilendi.

Ekber Onuk Hayatı

Ekber Onuk çoğunlukla askerlik mesleği ifa eden bir ailenin soyundan gelmektedir. Büyük dedesi Kars ve Diyarbakır'da valilik yapmış olan Müşir Kur İsmail Paşa'ydı. Büyük dedesinin oğlu ise İstiklal Savaşı gazisiydi. Anneannesinin babası Ertuğrul Fırkateyni'nden kurtulan 6 subaydan biriydi.

Ekber Onuk 4 yaşında mühendis olmaya karar vermiştir. Kendisini sürat tutkunu olarak tanımlamaktadır. Aynı zamanda bir tasarımcı olan Ekber Onuk'un Erhan Onuk ve Kaan Onuk isminde iki oğlu bulunmaktadır. Bir oğlu ise trafik kazasında hayatını kaybetmiştir.

Ekber Onuk Mühendislik Kariyeri

4 yaşında mühendis olmaya karar verdiğini söyleyen Ekber Onuk mesleğe ilk olarak otomobil sektöründeki mühendislik çalışmalarıyla başladı. Anadol isimli yerli aracın yapımını üstlendi ve projeye başkanlık yaptı. STC-16 adı verilen bu otomobil Ekber Onuk'un başını çektiği 6-7 mühendis ve stajyerle birlikte 8 ay 10 günlük bir süre içerisinde üretildi. STC-16 Eralp Noyan tarafından tasarlandı.

Ekber Onuk ayrıca sahil güvenlik botlarının üretimini üstlenmiştir. Bu botlar çoğunlukla 40 knot'un üzerinde yaptıkları hızla dünya çapında tanınmaktadır.

Ekber Onuk 1993 yılında Onuk firmasını kurmuştur. Süper spor otomobil üretmekle yola başlayan firma günümüzde çeşitli alanlarda faaliyet göstermektedir.