Delil Dilanar Muş merkeze bağlı Orgunos - Çukurbağ köyü doğumludur.

Kürt Dengbêj Geleneği’nde geçmişle gelecek arasında büyük bir köprü olan Delîl Dîlanar, çocukluğunu Serhad yöresinin tanınmış Dengbêj’lerinden, amcası Husênê Muşî’nin Dengbêj Konakları’nda geçirdi. Erivan Radyosuyla Kürtlerin müzik tarihine geçen ve yaşayan bir efsane olan Kürt Mey’i üstadı Egîdê Cimo’nun yanında 3 yıl boyunca enstrüman eğitimi alan Dîlanar, bu anlamda gerek Dengbêj’i gerekse de kullanabildiği enstrüman yönüyle Doğu’ya özgün olan “Usta-Çırak” geleneğinin en büyük temsilcisi arasında.

“Dewrêşê Evdî” adlı klasik Dengbêj klamını farklı bir ustalıkla yorumlayarak Kürtlerin gönlünde taht kuran Dîlanar’in en büyük özelliği ise, tüm müzikal üretimlerini birlikte yaptıkları Müzik Prodüktörü Hakan Akay ile “Neçirvano, Serayê, Serê Tarxan, Zerîyê, Qasimo” başta olmak üzere klasik Dengbêj klamlarını günümüz modern enstrümanlarıyla hem ritimsel hem de harmoni yönünden yeniden yorumlamasıdır.

Dîlanar; “Zerîye”, “Serayê”, “Neçîrvano” ve “Biranîna Dengbêj Hûseyno” albümlerinden sonra 2015 yılının mayıs ayında “Dengbêjname-1” albümünü dinleyicisine sundu.

Aynı zamanda Roj Tv'de "Dîlanar" isminde programda yapmıştır.

Almanya başta olmak üzere Amerika ve dünyanın birçok ülkesinde çokça kez sahne alan Delîl Dîlanar, 20 yıl aradan sonra ilk defa 2015 yılında İstanbul’daki konserle Türkiye’deki müzikseverlerin karşısına çıktı.