Van’ın Başkale, Özalp, Çaldıran ilçelerinde meydana gelen selden dolayı birçok ev ve ahır yıkıldı, çok sayıda hayvan öldü. Selin büyük zararlara yol açmasının en önemli nedenlerinden biri, mahallelerdeki kanalların temizlenmemesi ve dar yapılması oldu. Başkale’ye bağlı Xencolis Mahallesi halkı, dar kanalların genişletilmesi ve temizlenmesini istedi. 

HALK KÖPRÜ İSTİYOR

Sel nedeniyle günlerdir mahallelerinde içme suyunun akmadığını belirten Niyazi Deniz, “Mahalledeki en büyük sorunumuz temiz su ve dar kanallar. Yetkililerin, bir daha sorun yaşamamız için bu sorunları gidermesi gerekiyor. Daha önce mahallemize yapılan bir köprü vardı ama o dar olması nedeniyle köprü tıkandı. Sel bölgelerinin durumu göz önüne alınarak bu işlerin yapılmasını istiyoruz” dedi. 

EV KULLANILMAZ HALDE

Evi selden dolayı kullanılmaz hale gelen Zekiye Deniz, sel sırasında kendisini ve kundaktaki bebeğini zor kurtardığını ifade etti. Evi çamur içinde kalan Deniz, evinin birçok yerinde çatlaklıklar olduğunu ve yaşanmaz hale geldiğini belirtti. Deniz, “Tüm eşyalarımızı sel götürdü. Şuan perişan bir durumdayız” diye konuştu.

İÇME SUYU SIKINTISI

Nazdar Alpak, içme suyunun kesilmesinden dolayı her gün yürüyerek su kaynağına gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Elbiselerini de su kaynağına götürerek yıkadıklarını dile getiren Alpak, “Selden sonra kaynak suyunun sağlıklı olmadığını düşünüyoruz. Bu sorunumuzun acilen çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sevdin Alpak ise, “Evime ulaşmak için çamur dolan dereyi geçmek zorunda kalıyorum. Çünkü köprü selde yıkıldı. Çocuklarım bir kaç gündür evden çıkmadılar, ineklerimi otlatmaya götüremedim. Sele dayanıklı bir köprü yapılmasını istiyoruz” talebinde bulundu.  

MA / Cemil Uğur