İran’ın Xoy kentinde 23 Şubat günü meydana gelen 5.9 şiddetindeki deprem sonucunda Van’ın Başkale ilçesinde Özpınar (Elbis), Güvendik (Eleze), Gelenler (Qirati), Böğrüpek (Xanik) ve Kaşkol (Qaşqol) mahallelerinde büyük hasar meydana geldi. Aralarında çocukların da bulunduğu 9 yurttaşın hayatını kaybettiği depremde geçimini hayvancılıkla sağlayan yurttaşların çok sayıda hayvanı da enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Sıcaklığın gece eksi 13’lere kadar düştüğü mahallelerde yaklaşık 5 bin nüfus yaşıyor. Depremde 700’ü aşkın yapı büyük oranda hasar görürken, ahırların tamamı ise çökmüş durumda.

Cenaze namazı kılınmayan depremzedelerin üzeri kepçeyle kapatıldı

Van merkeze bir saatlik uzaklıkta bulunan deprem bölgesine ulaşım, olumsuz hava koşulları nedeniyle saatlerce uzayabiliyor. Depremde hayatını kaybedenler, depremin ertesi günü Özpınar mahalle mezarlığında toprağa verildi. Yüzlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde elleri tetikte, kar maskeli askerlerin yoğun olarak bulunması dikkat çekti. Bakanların helikopterlerle geldiği cenaze töreni fotoğraf çekimi ve bolca görüntünün ardından cenaze namazı kılınmadan sonlandırıldı. Bakanların mezarlık karşısında kurulan çadırlara geçmesiyle birlikte, cenazelerini defnetmeye gelen yurttaşlar dahi talimatla çadırlara koşturdu. Cenazelerin üstünü ise geriye kalan birkaç yurttaş, kepçe ile örttü.

Dışarıda soba yakarak ısınmaya çalışıyorlar

Mahalle aralarında önceki günden kalan enkazlar üzerinde yurttaşlar ve farklı bir açıdan görüntü fotoğraf yakalamaya çalışan basın mensupları. Bir de depremin yaşandığı ilk günden eşyalarını el arabası yardımıyla, akraba-dost araçlarıyla çadırlara taşımaya çalışan depremzedeler… Çadırda aynı oranda soğuklara maruz kalacaklarını düşündükleri için olsa gerek, yaktıkları odun-tezek sobasıyla geceyi dışarıda geçiren depremzedeler…

Seçimleri yüzde 90 oy oranı ile kazanan partinin yardımları kabul edilmedi

Depremin maddi manevi ağır hasarlar oluşturduğu mahallelerde üçüncü günü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde oluşturulan heyetin getirdiği yardımların geri gönderilmesiyle başladı. Seçimlerde deprem bölgesinden oyların yüzde 90’ı ile seçilen bir parti, aynı zamanda kentin birinci partisinin yardımlarının kendileri tarafından dağıtılması yasaklandı.

Üzerinden dört gün geçen deprem bölgesinde depremzedelerin çoğu kış koşullarında geceyi dışarıda geçirmek zorunda.

Hayvanların barınması için ise hala bir alan oluşturulamadı.