Van’ın Başkale ilçesinde 2016 yılında Berivan Bayram eşi Rıdvan Bayram tarafından silahla vurularak katledildi. 4 çocuk annesi Berivan Bayram’ın katledilmesinin ardından dinlenen olayın mağdurları ve bazı tanıklar Rıdvan Bayram’ın ateşli silahla kadını katlettiğini ifade etti.  

Olayın ardından İran'a kaçan ve 4 yıl boyunca yakalanamayan Rıdvan Bayram, Şubat ayında İran makamlarından aldığı pasaportla Türkiye’ye giriş yapmak isterken yakalandı ve ardından “kasten öldürme” suçlamasıyla tutuklandı. 

İFADELER DEĞİŞTİ

“Kasten öldürme” suçundan hakkında iddianame hazırlanan Rıdvan Bayram’ın yargılandığı davanın ilk duruşması Eylül ayında görüldü. Davada cinayete azmettirme suçundan yargılanan Bayram’ın kardeşi sanık Sezai Bayram ve dosya kapsamında dinlenen diğer tanıklar, ifadelerini değiştirdi. Tanıklar, Berivan Bayram’ı katledenin Rıdvan Bayram değil, 2 yıl önce yaşamını yitiren Rıdvan Bayram’ın babası Husret Bayram olduğunu iddia etti. 

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Berivan Bayram’ın aile avukatı Ekin Yeter, 14 Ekim’de Van 1 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan ikinci duruşma için çağrı yaptı. Yeter, “Dosyadaki tüm deliller olayı gerçekleştirenin Rıdvan Bayram olduğunu gösterirken, bu şekilde beyan değişiklikleri ile dosyanın gidişatı değiştirilmeye çalışıyor. Sanığın hızlıca tahliyesine engel olmak ve etkin bir yargılama yapılmasını sağlamak için dosyada kamuoyu ve STK desteği şart. Bu kapsamda tüm kadın kurumlarını ve demokratik kamuoyunu Berivan'ı sahiplenmeye davet ediyorum” diyerek duyarlılık çağrısında bulundu.