Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 7 mezrasıyla birlikte dün karantinaya alınan Van’ın Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi’nde sadece virüsün pozitif çıktığı çocuğun ailesine test yapıldı. Giriş çıkışları İlçe Jandarma Karakolu’na bağlı askerlerce kapatılan mahallede, 3 bini aşkın kişinin yaşadığını dile getiren Mahalle Muhtarı Ayhan Korkmaz, çocuğun ailesi dışında başka insanlarla temasının olabileceğine dikkati çekerek, söz konusu durumdan duyduğu kaygıyı paylaştı. 

MAHALLE 7 MEZRASIYLA KARANTİNADA 

İstanbul’da tekstil fabrikasında çalışan 16-17 yaşlarındaki çocuğun salgın nedeniyle işyerinin kapanması sonrası evine döndüğünü dile getiren Korkmaz, 26 Mart’ta rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan çocuğun test sonucunun pozitif çıktığının dün kendilerine bildirildiğini söyledi. Haber üzerine mahallenin 7 mezrasıyla birlikte karantinaya alındığını belirten Korkmaz, çocuğun durumunun iyi olduğunu ve Van merkezde gözlem altında tutulduğunu söyledi. 

SADECE ÇOCUĞUN AİLESİNE TEST YAPILDI

Mahalleye gelen sağlık ekiplerinin sadece söz konusu çocuğun ailesini sağlık taramasından geçirdiğini dile getiren Korkmaz, “Köyün geneline yapılan bir tarama yok. Sadece 10-11 kişiye uygulanan mini bir tarama dediğimiz test yapıldı. Köyün geneline, etrafına veya komşularına test yapılmadı. Bizde adettir birileri bir yerden geldiğinde gidip ziyaret edilir. Bu gencimiz geldiğinde de bu ziyaretler oldu. Gençlerin arkadaşları olur. Yani bu çocuğun başka insanlarla teması olmuş olabilir” diyerek, kaygısını paylaştı. 

HAYVANCILIK YAPANLAR ZOR DURUMDA

Mahalle ve bağlı ona Tutuklu, Dağunu, Onikidere, Yeşilbulak, Mene Hatun, Dereboyu ve Sualtı meralarında az 40 bin küçükbaş hayvan olduğunu belirten Korkamz, hayvancılık yapan yurttaşların zor durumda olduğunu belirtti. Muhtar Korkmaz, “Hayvanların, arpası, yemi, samanı bitti. Veteriner köye giremiyor zaten. İlaç da alamıyoruz. Esnaflar her zaman buraya arpa ve saman getiriyorlardı; ama şimdi kısıtlama olduğu için hayvan sahipleri büyük bir sıkıntı içindeler. Köye girişlerine izin verilmiyor. Jandarmayı aradığımızda da ‘Yukarıdan emir gelmiş biz bırakamayız’ diyorlar. Biz de yurttaşlar karşısında zor durumda kalıyoruz. Doğru bir koordineyle bu işin çözülmesi lazım” diye konuştu.  

Karantina altındaki mahallede kimsenin dışarıya çıkmadığını söyleyen Kormaz, 3 saatte bir gidip camiden anons yaparak yurttaşların dışarı çıkmaması ve yapılması gerekenler konusunda uyarılarda bulunduğunu belirtti.

İKİ YERLEŞİM YERİ DAHA KARANTINAYA ALINDI 

Öte yandan koronavirüs şüphesiyle ilçeye bağlı Ilıcak Mahallesi ve Belliyurt mezrası da İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya aldı. Jandarma ekipleri tarafından mahalle giriş ve çıkışa kapatılarak, geçişlere izin verilmiyor.(Van/MA)