Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Sarısaç, HDP İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, yerine kayyum atanan Saray Belediye Eşbaşkanları Caziye Duman, Şahabettin Yılmaz ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM üyeleri ile il ve ilçe örgütlerinin de aralarında bulunduğu bir heyet, depremde zarar gören Van'ın Saray ilçesine bağlı Koçbaşı (Çilik) ve Örenburç (Sekmanis) mahallelerini ziyaret ederek depremzedelerle bir araya geldi.

Sabah saatlerinde ilk olarak İran sınırında bulunan Koçbaşı mahallesindeki depremzedelerle görüşen heyet, ev ve ahırları depremde kullanılmaz hale gelen aileleri tek tek ziyaret ederek bilgi aldı. Ardından Örenburç mahallesine giden heyet burada da depremde zarar gören yurttaşları ziyaret ederek taleplerini dinledi.

'İKİNCİ BİR DEPREM ÇOK BÜYÜK MAĞDURİYETLERE YOL AÇAR'

Akşam saatlerine kadar süren ziyaretlere ilişkin konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, yaşanan son depremde Saray ilçesindeki halkın mağduriyetlerinin çok dile gelmediğini söyleyerek, Saray ilçesinin birçok mahallesinde depremden dolayı sıkıntıların olduğunu belirtti. Sarısaç, "Buradaki hasar Başkale kadar değil ama yine yapılar kullanılmaz halde. Burada yaşayan insanlar tedirginler ve ikinci bir deprem yaşanması durumunda büyük mağduriyetler ortaya çıkar. Genelde ikinci kez yaşanan doğa afetler çok daha büyük bir zarar veriyor. Van depremi ve çığ felaketi buna örnektir. Bu durum da gösteriyor ki Türkiye'de insan hayatı çok önemsenmiyor. Mesela çığ felaketinde önlem alınmış olsaydı ikinci çığda bu kadar insan ölmeyecekti. Burada da evler tamamen çatlamış ama insanlar çadır alamadıkları için evlerine giriyorlar. Bu köylere mutlaka yardım edilmesi gerekiyor ve bu insanların evlerine girmeden güvenli bir şekilde yaşamalarının koşulları sağlanması gerekiyor. İnsanlar evlerine girerse çok büyük bir felaket olur" dedi.

'YARDIMLARI HALKA MUTLAKA ULAŞTIRACAĞIZ'

Dün Başkale'ye götürmek istedikleri yardımların engellenmesine değinen Sarısaç, "Bize 'Yardımlarınızı verin dağıtalım' diyorlar. Biz bunu kabul etmedik ve tez elden elimizde ne varsa halka ulaştırmak istedik ama engel olundu. Yardımlar şuan Van'da depoda tutuluyor. Bir kaç gün sonra bu şamata bir şekilde bitecek. Helikopterle oraya gelip fotoğraf çekme işleri bitecek. Asıl mağduriyet işte o zaman devam edecek. Bu insanların mağduriyetini gidermemiz gerekiyor. Her zaman olduğu gibi o insanların mağduriyetleri giderilmeyecektir. Bunu Van depreminde çok iyi biliyoruz. Aynı durumu bu sefer de yaşamak istemiyoruz. Ama biz bu yardımları mutlaka halkımıza bir şekilde ulaştıracağız" diye konuştu.