İran’ın Xoy kentinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki deprem sonucunda Van’ın Başkale ilçesi sınırında bulunan Özpınar (Elbis), Güvendik (Eleze), Gelenler (Qirati), Böğrüpek (Xanik) ve Kaşkol (Qaşqol) mahallelerinde büyük hasar meydana geldi. Depremde 5’i çocuk 9 kişi ile yüzlerce küçükbaş hayvan yaşamını yitirdi. Gece hava sıcaklığının eksi 11 dereceye kadar düştüğü mahallelerde mağduriyetler giderilmediğinden dolayı yurttaşlar geceyi dışarıda geçirmeye devam ediyor. Depremzedeler ile dayanışma amacıyla dün Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)  ve Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) oluşan heyetin beraberinde getirdikleri insani yardım malzemeleri ise ilçeye bağlı Bebleşin Karakolu tarafından engellendi. Heyette yer alan eşbaşkanlar yardım malzemelerinin engellenmesini jinnews'ten Hikmet Tunç'a değerlendirdi. 

‘Birçok kez iktidar tarafından engellemelerle karşılaştık’

Yardım malzemelerinin keyfi bir şekilde engellendiğini söyleyen DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Sabah saatlerinden bu yana Başkale ilçesinde depremden hasar gören köylere geldik. Bu köylere gelirken tabi her zamanki gibi engellemelerle karşılaştık. Daha önce Elazığ’da yaşandığı gibi birçok kez iktidar tarafından halkla dayanışma ve insani yardımların keyfi bir şekilde engellendiğine 2011’de Van’da meydana gelen iki büyük depremde olduğu gibi tekrar iktidar tarafından engellemelerle karşılaştık” şeklinde konuştu.  

‘Yardımlar  engellemelerle karşılaştığı için yerine ulaşmadı’

İktidarın devletin bütün olanaklarını kullanarak bölgeye geldiğini kaydeden Aydeniz, “Buradan bütün eksikleri giderdiklerini söyleyerek çekip gitmiştir. Aslında burada yaptığımız incelemelerde üzerinden 3 gün geçmesine rağmen halkın hala sokakta kaldığını, hala yardımların yeterince ulaşmadığı için mağdur olduklarını gördük. Bizlerin de yapmak istediği insani yardım engellemelerle karşılaştığı için yerine ulaşmadı” diye belirtti. 

‘Mahalleli okula alınmadı’

Depremden dolayı en fazla yıkımın yaşandığı mahallerden biri olan Özpınar’da yurttaşlarla bir araya geldiklerini aktaran Aydeniz, “Yaptığımız görüşmelerde mahallede bulunan okulun sağlam olduğunu, ama kolluk ve çalışanlarla doldurulduğu için mahalleliye kapatılmış. Mahalleli, kolluk ve görevlilerin kendilerini okula almadıklarını söyledi. Halbuki burada mağdur olan depremzedelerin okula alınması gerekir. En azından çadırların kurulduğu çamurlu, soğuk alandan bir nebze de olsa daha iyi korunabilirler” dedi. 

‘Karşımızda meşruiyetini kaybetmiş bir iktidar var’ 

Yardımların deprem bölgesine ulaştığını fakat yurttaşlara dağıtılmadığını belirten Aydeniz, “Burada sadece algı üzerinden sorun yokmuş gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyorlar. Burada bir kez daha gördük ki, karşımızda meşruiyetini kaybetmiş bir iktidar var. Ama burada alabildiğince sorun alabildiğince mağduriyet, alabildiğince ulaşmayan insani yardım söz konusudur” sözlerini kullandı. 

‘Engellemelerin amacı bizi halkımızdan koparmaktır’

Yaşanan krizler karşısında doğanın dahi “artık yeter” dediğini dikkat çeken Aydeniz, “Hem Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ felaketinden, hem Elazığ depreminden, yaşanan son koronavirüs felaketlerinin hepsinin ülkede yaşanan krizin bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz. Yardımları halkımıza ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız. Engellemelerin tek amacı bizi halkımızdan koparmaktır. Bu politikalar asla sonuç vermeyecektir” ifadelerine yer verdi. 

‘Çadırlar kalınabilecek şartlarda değil’

HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca ise şunları söyledi: “Son dönemlerde çok büyük felaketlerle karşı karşıya kaldık. Elazığ depremi, çığ felaketi, Başkale’de meydana gelen deprem maalesef kış koşullarına denk geldiğinden bu mağduriyetler ikiye katlanıyor. Bizler ilk günden bu yana kentimizde halkımızla el ele vererek, birçok yardım malzemesi topladık. Bu yardımları ellerimizle depremzedelere vermek istedik. Ama engellendik. Yardım malzemelerimiz Van’a geri gönderildi. Bu yardımların en kısa zamanda ulaştırılması için Kars Belediyesi olarak elimizden geleni yapacağız. Gerçekten zor koşullardalar. Çadırlar kalınabilecek şartlarda değil. Hava çok soğuk, kar yağışı var. Umuyoruz ki bir an önce bu yardımlar ulaşır.”

‘Bir nebze de olsa dayanışalım’

Patnos Belediye Eşbaşkanı Müşerref Geçer de şöyle konuştu: “Bir belediye eşbaşkanı olarak değil, bir anne olarak burada kadınların ne kadar büyük mağduriyetler yaşadığına tanıklık ettim. O annelerin duygularını, acılarını derinden hissettim. Burada ağır kış koşullarında insanlar yaşam mücadelesi veriyor. Türkiye halklarının depremzedelere yardım elini uzatması gerektiğini düşünüyorum. Gelin hep birlikte bu zor koşullarda bir nebze de olsa dayanışalım. Onların bu mağduriyetlerini giderelim.”

‘Mağduriyet çadırlarla geçiştirilemez’

Yerine kayyım atanan HDP’li Başkale Belediye Eşbaşkanı Şengül Polat da, “Üç gündür biz halkımızla birlikteyiz. Gerçekten buradaki mağduriyet çadırla geçiştirilecek bir şey değil. Normalde bugün buraya acil konteynerlerin ulaşması gerekiyordu. Fakat birçok yurttaşın geceyi dışarda geçirdiğine tanıklık ettik. Kendileri ve hayvanlarının barınacağı alanlar oluşturulması gerekir” dedi.